» De verse honing is helaas uitverkocht

Wat is dit?

Foto Helaas geen verse honing te koop!
Ik heb weer verse honing aan het begin van juni/juli en kan bijna niet wachten op het voorjaar. Maar eerst gaan de bijenvolken de winter door!
________________________________________________________________________________
In Zutphen vliegen overal bijen. In de achtertuin, stadsparken, volkstuin en zelfs op de balkon van flatgebouw. De honingbijen produceren Zutphense honing. Door honing van de Zutphens imker te kopen steun je de Zutphens honingbij. Van de opbrengst kunnen namelijk weer nieuwe materialen worden gekocht en dat komt de honingbijen weer ten goede. Ondanks dat de Zutphen en omstreken veel biodiversiteit biedt is helaas ook onder de stadsbij de sterfte groot.
_______________________________________________________________________________
De honingbij in het stadscentrum, niet de honing is met ons! Omdat als het met de bijen goed gaat, de prestatie van de bijen van de honing vanzelf goed komt.
________________________________________________________________________________

IETS OVER HOE MAAK JE HONING?
De honing die verwerkt kan worden, behoort rijp te zijn. Dit betekent dat tenminste twee derde van een honingraam verzegeld moet zijn. Dit zegel, een dun eiwitrijk waslaagje, wordt met een ontzegelvork verwijderd. De imker plaatst het honingraam in een honingslinger, een soort centrifuge die snel wordt rondgedraaid, waardoor honing uit de raampjes slingert. Dit is slingerhoning. Vroeger werd ook pershoning of raathoning gemaakt. Het grote nadeel bij de bereiding van pers- en raathoning was dat de honingraten ook werden vernield. Een bijenvolk moest dan nieuwe honingraten produceren en dat is een tijdrovend en energie vragend karwei. Vandaar dat er vandaag de dag bijna alleen nog maar slingerhoning wordt gemaakt. De gewonnen honing moet in een verwarmde ruimte worden bewaard. Tijdens deze bewaring moet de honing een dag of vijf flink worden geroerd, zodat kleine lucht deeltjes (krisstalen) naar boven komen en deze worden afgeschuimd. Men noemt dit het klaren van de honing.

IETS OVER KRISTALLISEREN VAN HONING?
Na verloop van tijd, een week tot enkele maanden onder anderen afhankelijk van de soort en gaat de honing kristalliseren. Sommige soorten hebben de onprettige eigenschap grote, harde kristallen te vormen. Dit kan ik gemakkelijk voorkomen door de honing zo nu en dan eens te roeren. Dit roeren enige malen per dag herhalen, tot de honing stijf begint te worden. Honing, die zo behandeld is, hoeft je niet meer te roeren, hij blijft "smeu�g", smeerbaar. Men noemt dat cr�mehoning.

RAATHONING:
De raathoning is honing die door de bijen op natuurlijke wijze is gebouwd, zonder kunstraat zijn gemaakt.
Raathoning wordt op de meest natuurlijke wijze gewonnen en wordt daarom zeer gewaardeerd. Na de introductie van bijenkasten werd het mogelijk ook daarin raathoning te winnen.
Hulpmiddelen:
* Speciale secties met strookjes kunstraat.
* Vensterdoosjes om de secties in te verpakken voor de handel.
* Koninginnenrooster om te verkomen dat de koningin de raten in de secties belegt.
Eisen aan het bijenvolk:
Om raathoning te winnen zijn zeer sterke volken nodig die over niet al te veel ramen mogen beschikken. De mogelijkheden zijn dan ook:
* 1 Broedkamer + Honingkamer met secties (heidedracht).
* 2 Broedkamers + Honingkamer met secties (zomerdracht).

Honing in de raat is een teken van zomers klimaat.

DE BESTE APOTHEEK?
In het honingbesluit van 1965 staat honing omschreven als een suikerhoudend product dat door bijen wordt bereid uitsluitend uit de door hen uit planten verzamelde stoffen. Nederlandse honing bestaat voor 38% uit vruchtsuikers (fructose) en voor 31% uit druivensuikers (glucose). Deze percentages zijn globaal, per honingsoort is dit verschillend. De fructose en glucose worden via de maagwand opgenomen in de bloedbaan. Honing geeft dus direct energie. Nederlandse honing bevat voor de spijsvertering onontbeerlijke mineralen zoals kalium, calcium, magnesium en fosforzuur. Bovendien bevat honing diverse enzymen die voor de stofwisseling erg belangrijk zijn. Deze enzymen komen alleen voor in koud geslingerde honing. Maar ook de medicinale werking van honing is niet gering. Wie kent niet de uitdrukking: een pot honing in huis is de beste apotheek? Honing lost slijm op, werkt bij verkoudheid en bronchitis en wordt toegepast in hoestdranken. Het stimuleert tevens maag- en darmwerking. Honing heeft een positieve invloed op infectieziektes, brand- en schaafwonden en op verhoogde bloeddruk. "Maar honing is geen medicijn". "Behandeling van ziekten horen thuis bij de huisarts"!!!
Geef geen honing aan kinderen tot 12 maanden!!!

------------ DE NEDERLANDSE HONING EN ZIJN WERKING -----------

HEIDEHONING:
De belangrijkste nectarleverancier voor heidehoning is de struikheide. Niet iedere imker gaat met zijn bijen naar de hei. Op de hei vinden we de grootst vijand van de honingbij, namelijk de spinnen. Een imker die de verleiding niet kan weerstaan, verliest op de hei veel van zijn bijen. Doorgaans wordt gezegd: je gaat met twee volken heen en je komt met een volk terug. Bovendien laat heidehoning zich moeilijk oogsten. De honing is stroperig en daardoor moet ze eerst gekolbt worden voordat met slingeren kan worden begonnen. Heidehoning is voor de liefhebber de lekkerste honing, heeft een karakteristieke smaak, pikant, gekruid en een heerlijk aroma. Deze honing wordt de koninginnenhoning genoemd en is dan ook verreweg de duurste honing. Uitstekend bij bloedarmoede en futloosheid en heeft een positieve invloed op nieraandoeningen en urine blaasproblemen. Goed voor uw weerstand en gezondheid. Voor kinderen aan te bevelen als extra energie, wanneer zij zich niet voldoende kunnen richten op vastomlijnde plannen.

DENNENHONING:
Dennenhoning wordt veel gewonnen in naaldbossen. Een donkerkleurige honing die rijk aan mangaan en dat is goed voor spijsvertering.

LINDEHONING:
Lindehoning is een echte zomerhoning. Lindebomen staan in het park en aan straat- en kanaalranden. Alleen de linde die met de wortels in vochtige grond staat geeft honing. Bij een temperatuur boven de 20 graden Celsius kan er aardig wat honing gewonnen worden. Lindehoning is een lekkere, geurige honing met een lichte muntsmaak en lichtgeel/bruin van kleur. Geeft rust en is een verademing bij spanningen (kalmeert de zenuwen). Zet voorts aan tot nadenken en inspiratie.

ACACIAHONING:
Een heerlijke transparante honing, van nectar uit bloesem van acaciabomen. Neutraal van smaak, lekker in de warme thee. Werkt bij hoest en verkoudheid en bij spijsverteringsproblemen. Door het hoge fructose gehalte blijft deze honing vloeibaar. Deze wordt aanbevolen aan diabetici die graag honing eten. Acaciahoning heeft een bloedzuiverend werking.

BOEKWEITHONING:
Heeft bijzondere krachten. Erg nuttig voor ons spijsverteringsstelsel. Wanneer en "glutenvrij" dieet is voorgeschreven brengt deze honing uitkomst.

KLAVERHONING:
Klaverhoning is evenals lindehoning echte zomerhoning. De nectar wordt geleverd door de witte klaver. Imkers moeten hiervoor reizen naar boeren om deze honing te winnen. Klaverhoning is een zalfachtige zachte honing en goed tegen nervositeit. Geeft onze smaakzin terug. Erg goed voor beginnende honingeters. Smaakt zoet en zacht.

KOOLZAADHONING:
Typisch Nederlandse honing. Deze honing wordt gewonnen op de geurende koolzaadvelden veelal op de kleigrond. De imker moet hiervoor reizen. Vaak loont het de moeite. De opbrengsten, in geval van gezonde sterke bijenvolken en een gunstig weertype, kunnen hoog zijn. Sommige jaren is 20 tot 30 kilogram honing per volk eerder regel dan uitzondering. Koolzaadhoning is zacht van smaak. Te gebruiken bij zwerende wonden. Uitstekend tegen de psychische gevolgen van "opkroppen" en "binnenvetterij". Heeft een sterk reinigende functie. Helpt bij een vermageringsdieet. Goed voor uw weerstand en gezondheid.

PAARDENBLOEMHONING:
Met nectar van paardenbloem en een vleugje kastanje. De pittige smaak zal u zeker verrassen.

FRUITHONING:
Fruithoning is voor een belangrijk deel appelhoning. Ook andere fruitsoorten zoals de peer, kers en pruim geven nectar, maar verreweg het meeste komt van de appelboom. Fruithoning is een lekkere voorjaarshoning, lichtgeel van kleur met een hoog gehalte aan fructosesuiker. Activeert onze levenszin. Uitstekend bij vitaminen en mineralen tekorten. Bevordert de opname van die vitaminen en mineralen uit ons voedsel. Een lepeltje van deze honing voor iedere maaltijd is aan te bevelen.

BLOEMENHONING:
Bloemenhoning wordt geleverd door een groot aantal verschillende bloemensoorten. Meestal gewonnen door imkers die niet met hun bijen reizen. De bijen verzamelen nectar bij de in hun buurt bloeiende bloemen. Door de verscheidenheid van bloemen is deze honing erg smakelijk, lichtbruin van kleur, dun en vloeibaar. Zeer persoonlijke honing. Geeft innerlijke rust.

GEBRUIKSTIPS:
Honing doe je pas door koffie of thee als deze op drinktemperatuur (35 graden Celsius) is. Anders gaat veel van de werkzame stoffen verloren. Honing kun je op brood doen of op een cake die niet te zoet is gebakken. Het is lekker om honing en mosterd te mengen met natuurazijn voor een dressing over een bladgroente en/of de verschillende slasoorten. Honing is ook gezond om zo op te eten. Het smeert de keel en helpt tegen schorheid en keelontsteking. Veel zangers gebruiken honing in pure vorm om hun stembanden en keel in optimale conditie te houden. Sommige zangers gebruiken de combinatie honing en groene thee.

Thee gemaakt met kaneel en honing geneest de meeste ziekten en is namelijk een natuurlijk antibioticum dat door de menselijk kennis niet kan worden nagemaakt. In verhouding tot de
meeste ziekten: Een theelepel kaneelpoeder en twee eetlepels honing in een glas water (35 graden Celsius) en drink het.


-----------------------------------------------------------------------------
EEN WARM KOPJE MELK MET HONING IS GOED VOOR DE NACHTRUST!!!
Je zal maar in de buurt van een luchthaven als bijvoorbeeld Schiphol wonen. Omwonenden klagen over de geluidshinder die veroorzaakt wordt door de nachtvluchten. De frequentie van de opstijgende en landende vliegtuigen en het hoge aantal geproduceerde decibels zorgen ervoor dat honderden de slaap niet of nauwelijks kunnen vatten. Menigeen van hen, zal van onderstaand slaaprecept niet beter worden, anderen daartegen zullen er zeker wel bij varen.
Een warme kop melk met honing; voor het slapen gaan: is een middeltje dat reeds door onze voorouders toegepast werd. Werkzaam is het alleszins, want honing bevat namelijk tryptofaan.

Deze stof heeft ons lichaam nodig om serotonine aan te maken, een hormoon dat het lichaam een seintje geeft dat het tijd is om te gaan slapen. Zo komt u toe aan de uren slaap, die u nodig heeft om 's ochtends weer helemaal fit te zijn. In het werkritme van tegenwoordig, met draaiende posten, is (naast voeding) slapen een van de belangrijkste zaken geworden.
Ook melk is een cocktail van meer dan duizend verschillende stoffen, allemaal met hun specifieke, positieve werking. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat de linolzuren in melk, een remmend effect hebben op de ontwikkeling van kanker. Zij beschermen de cellen blijkbaar tegen de invloed van kankerverwekkende stoffen.

Laat de melk afkoelen tot ze lauw geworden is, alvorens de honing toe te voegen. Zo blijven alle nuttige bestanddelen in de honing behouden en is de slaap verzekerd!!!
-----------------------------------------------------------------------------
Honing en was komen altijd te pas.
Honing en melk zijn goed voor elk.
-----------------------------------------------------------------------------

IETS OVER DE HONINGPRIJS???
Nu de Euro eenmaal een feit is, stellen veel producten zich de vraag over de prijs. Voor wat ons imkers betreft, heb ik mijn oor eens te luisteren gelegd bij verschillende instanties. Dit om alle misverstanden op te ruimen. Als imkers bent u vrij om zelf uw honingprijs te bepalen.
Maar om terug te komen op onze honingprijs, geen misverstanden in de hand te werken, en werd ons gevraagd een eenvormige prijs voor onze inlandse honing te handhaven. Voor een potje van een 450 gram honing zou elke imkers vanaf � 4,50 tot � 8,00 mogen vragen. Aangezien het hier nog steeds om een zuiver natuurproduct gaat, zouden wij van deze prijs niet mogen afwijken.

Onderzoek heeft genoeg bewezen dat onze inlandse honing nog het beste uit de studie is gekomen, zonder resten van antibiotica en ander chemisch spul. Ook zijn in vele winkels na dit onderzoek verschillende buitenlandse honingsoorten uit de rekken weggehaald. Waar die honing naartoe is, daar heeft men mij geen bevestigd antwoord op kunnen geven.
Imkers, beleef vraag ik U, ons natuurproduct te promoten.

Zie test honing PDF > http://www.consumentenbond.nl/morello-bestanden/gidsarchief/consumentengids/2014/201411p10_Test_honing.pdf
_________________________________________________________________________________
Klik hier aan DE VOORDELEN VAN HET DRINKEN VAN WATER MET HONING
-----------------------------------------------------------------------------
Geen werk zonder honing - geen honing zonder werk.
-----------------------------------------------------------------------------
HOEVEEL HONING KAN EEN VOLK HALEN?
Een bijenvolk van 60.000 bijen haalt 6 keer honing als een volk van 15.000 bijen.
Dus als een volk 4 keer groter is, haalt het 6 keer meer honing.
Om 4 kg/dag te halen, moet een volk gemiddeld 12 kilogram nectar halen.

-* 8 kilogram koolzaad nectar waaruit 4 kilogram water moet verdampt worden.
-* 20 kilogram peren nectar, waaruit 16 kilogram water zou moeten verdampt worden (om die reden is er geen perenhoning).

De honingmaag van een bij kan tot 40 milligram nectar bevatten, als de bijen vlakbij de dracht staan. Dus om 1 gram nectar te hebben, zijn er minstens 25 vluchten nodig, of voor 1 kilogram, 25.000 vluchten of voor 12 kilogram, 300.000 vluchten!
voor een volk van 50.000 bijen, waar 20.000 bijen het broed verzorgen, betekent dit dat elke vliegbij 10 vluchten per dag zou moeten maken, wat zeker kan bij goed weer.

In een grote zwerm van 5 kilogram of 50.000 bijen, die tijdelijk geen broed moet verzorgen, kunnen 45.000 bijen honing gaan halen. Als elke vliegbij 7 vluchten per dag maakt, haalt de zwerm even veel als een volk met broed.
In de praktijk haalt zo'n zwerm dus meer als een gewoon volk.
Voor een volk 30.000 bijen, waar bijvoorbeeld 17 vluchten per dag zou moeten maken.....

-----------------------------------------------------------------------------
Door de bijenteelt in stand te houden zullen flora en fauna zich blijven ontvouwen.

Het is haast niet te geloven dat 80% van de bloemen door de honingbijen wordt bestoven.

Wanneer ge kersen wilt eten, moet ge de bijen niet vergeten.

-----------------------------------------------------------------------------
[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Bijenstand Zutphen

 • De bijenstand "IEMERUTA" Keppelstraat 4 te Zutphen (Nederland) Mobiel: 06-17949136 E-mail: willemvelberg@hotmail.com

CARNICA IMKERS

Te Koop:

 • Carnia F1 2019. Levering periode van 23 juni. Te bevragen via telefoon: 06-17949136 of E-mail: willemvelberg@hotmail.com. Voor 7 mei opgeven

Richtprijs Carnica

 • ALS RICHTPRIJS GELDT DAN: ******> 3 Raampjes € 60,00 ******> 3 Raampjes € 40,00 F1) ******> 6 Raampjes € 90,00 ***> 6 Raampjes € 70,00 F1) ****> Aangebroede dop € 2,00 ******> Rijpe doppen € 7,00 **> Carnica koningin € 40,00 ***> Een F1 koningin € 15,00 ***> Eendaags larfjes gratis >>> Opgeven voor 7 mei <<< @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Telefoon 06-17949136 of willemvelberg@hotmail.com

NBV - Afd. Zutphen e.o.

 • Reeds ruim voor de tweede wereldoorlog bestond de Imkervereniging Zutphen en Warnsveld, welke verenigingen in de oorlog ontbonden werden. Na de oorlog werd er geleidelijk weer gestart en werd bij akte de nieuwe oprichtingsdatum (1 februari 1943) vastgesteld, waardoor onze Nederlandse Bijenhoudersvereniging, afdeling Zutphen inmiddels 74 jaar bestaat. Een vereniging met eigen statuten en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De afdeling Zutphen is aangesloten bij de "NBV". Het secretariaat van de landelijk vereniging is gevestigd: Grindweg 273, 6704 AP te Wageningen - Tel. 0317-422422 - Klik naar Bijenvereniging Zutphen - Klik hier: Bijenhouders.nl - Klik hier: Bijenhuis.nl

Koningin merken

 • In 2012 had de koningin een geel kleurtje. Volgend jaar, in 2013 krijgen mijn koninginnen een nieuw kleurtje. Maar weet je ook welke? Hierbij geef ik nog eens een geheugen steuntje. Wit: als het jaartal eindigt op 1 of 6 - Geel: als het jaartal eindigt op 2 of 7 - Rood: als het jaartal eindigt op 3 of 8 - Groen: als het jaartal eindigt op 4 of 9 - Blauw: als het jaartal eindigt op 5 of 0

Moord op de Honingbij !!

De bevruchte Koningin !!

Bijentips.

 • MAAK VAN JE TUIN EEN BIJENPARADIJS. Door slim samen te werken met de natuur, maak je van de (achter)tuin een veilige en aantrekkelijke plek voor bijen. Ga naar Bijentips

Bijenstand "IEMERUTA"

 • Wordt nog bijgewerkt

Voorjaarsinspectie.

Een kijkje bij de bijen!

Honingmarkt Zutphen

 • Zaterdag 13 augustus van 09:00 uur tot 16:00 uur. Zaterdag 1 oktober van 09:00 uur tot 16:00 uur. Honingmarkt en Milieumarkt op de Houtmarkt te Zutphen. Inl.: 06-81232898

Buien radar Zutphen

 • Klik hier: Buienradar Zutphen. 23 januari 2013, gunstig weer voor de bijen. Voorjaarsschoonmaak in de winter Met de sneeuw half december leek de winter zijn intrede te doen. Vlak voor de kerst brak echter een periode met temperaturen van meer dan 10 graden aan. De bijen kwamen massaal te voorschijn voor een sanitair rondje. Ondertussen werden ook de overleden bijen uit de kast gesleept. Het is normaal dat s winters een flink percentage van de bijen in een volk het loodje legt. Let op dat de vliegspleet tijdens een koude periode niet verstopt raakt met dode bijen. Waar moet u in deze wintermaanden als bijenhouder nog meer op letten?

Bijensterfte Trosradar

VCI - Mentor Gelderland

Melk en Honing

Loon na werken.

De Bijenteelt.

Over Bijen Houden !!!!!!

Nieuwsbrief

Basiscursus Zutphen

Zutphen Bijenstad

 • Welkom op Marsweg 115-1, 7202 AT in Zutphen. Openingstijden: dinsdag, woensdag en donderdag van 11:00 tot 15:00. info@zutphenbijenstad.nl - 06 342 92 520 Bijen zijn een belangrijke schakel in de wereldvoedselproductie. De bijensterfte is een mondiaal probleem waar Zutphen Bijenstad aandacht aan besteedt, lokaal oplossingen voor aandraagt en nationaal inspireert. Klik hier: Zutphen Bijenstad.nl

Tuinieren voor dieren.

 • TUINIEREN VOOR (WILDE) DIEREN. Of je nu een grote of een kleine tuin hebt, landelijk of in de stad: met een paar eenvoudige aanpassingen leer je meer dieren in de tuin te lokken. Maak zelf een egelhuis, vlinderkroeg, bijenflat, minivijver, vogelbistro of paddenhotel! Plant nectar- en stuifmeelbronnen aan en ervaar het resultaat. Klik hier: Bestel in het Bijenhuis

Petitie red de bijen.

 • RED DE HARDWERKENDE BIJEN. Bijen bestuiven meer dan 70% van onze belangrijkste landbouwgewassen zoals fruit en groente. Ze zijn dus niet alleen erg belangrijk voor het ecosysteem, maar ook voor ons. Helaas zijn veel nieuwe bestrijdingsmiddelen levensbedreigend voor de bij. Ga naar Red de Bijen.

David de Gorterpad

 • De natuurwandeling in de stad Zutphen loopt door de groenzoom ten noorden van de Laan naar Eme vanaf de kinderboerderij "de Schouw" aan de Schouwlaaksweg via de Jeugdtuinen "de Kaardebol" aan de Harenbergweg naar het Graaf Ottobad en door de Heemtuin weer terug. Het gedeelte dat over de schouwpaden langs de beken loopt, is vooral bij nat weer moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn 4 wandelingen uitgezet: de rode wandeling is 1,1 kilometer lang en loopt rond "de Schouw". De gele wandeling loopt over "de Kaardebol", door de Heemtuin en langs de Bijenstal Zutphen en is 1,6 kilometer lang. Ook is er een groene wandeling, die bij "deSchouw" begint, over het "Landje van Tichelen" naar de Bijenstand Zutphen loopt en langs de Onderlaatselaak en Vierakkerselaak weer terug naar "de Schouw". Deze wandeling heeft een lengte van 2,4 kilometer. Bij de Bijenstal Zutphen sluit deze groene wandeling aan op de blauwe wandeling, die rond de vijver en door de Heemtuin loopt. Deze laatste wandeling is 2,6 kilometer. De groene en de blauwe wandeling vormen samen "Natuurpad David de Gorter" met een lengte van 5 kilometer. Wil je meer weten over de Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie en de IVN-afdeling Zutphen-Warnsveld e.o.. Kijk dan op onze website: klik dan IVN Zutphen

Solitaire bijen.

 • De verscheidenheid aan wilde bijen (klik dan wilde bijen) in Nederland daalt. Tegelijkertijd neemt ook de verspreiding van plantensoorten die door bijen worden bestoven af. Een nieuwe studie van onderzoekers levert het tot nu toe sterkste bewijs dat de voortekenen zichtbaar worden van een werelwijde bestuivingcrisis in de natuur. Om solitaire bijen te lokken kun je een boomstammetje ophangen tegen een schuur of dergelijk, waarin men een aantal gaatjes boort van 4 tot en met 8 millimeter en in het vroege voorjaar zul je zien dat ze snel worden bewoond. Na afwerking van het broednest worden de gaatjes dichtgemetseld. Klik dan: De Nederlandse Bijen

Over drachtplanten.

 • Wanneer we de natuur willen observeren zien we dat vanaf de maand februari de eerste drachtplanten uitlopen. Hiermee wordt natuurlijk bedoeld: planten en bomen die voor de bijen als nuttige stuifmeelleverancier fungeren, terwijl sommige soorten later in het seizoen ook nog nectar opleveren. Hieronder drukken we een lijst af van de meest belangrijkste drachtplanten. FEBRARI: hazelnoot en sneeuwklokje. MAART: krokus en wilg in al de verschillende soorten met katjes (de gele geven stuifmeel en de groene katjes leveren nectar). APRIL: wilg, vroege (Noorse) es en kers. MEI: zure kers of kriek, appel en koolzaad. JUNI: acacia, gel mosterd, phacelia en spork. JULI: spork, phacelia, linde, braam en ligustrum (veel in sierhaagvorm, maar dan niet zoals bij mijn buurman, die de haag telkens juist voor de bloei opsnoeit, terwijl hij alleszins gedurende verschillende dagen dan nog een aangename parfumlucht mist, want ligustrum verspreidt een sterke aangename geur). AUGUSTUS: ligustrum, heide (erica), phacelia, witte mosterd en spork. SEPTEMBER: phacelia, herfstaster en spork. OKTOBER/NOVEMBER: herfstaster en klimop. november/DECEMBER/JANUARI: nihil. Ga naar Drachtplanten.nl

De Bijendans.

 • Klik naar de Bijendans. Bijen hebben een bijzondere manier om de locatie van voedselbronnen aan elkaar door te geven de bijendans. Op deze manier kan er zo efficient mogelijk voedsel het volk ingehaald worden dat zo nodig is voor de steeds weer terugkerende wintermaanden. We onderscheiden hierin de rondedans en kwispeldans. bij de rondedans in een kleine cirkel lopen (met in het midden maar 1 cel). De aandachtige andere haalbijen lopen achter haar aan. Na enkele volledige cirkels draait ze zich om en loopt in de tegenovergestelde richting, met enkele haalbijen weer achter haar aan. Dit kan wel zo'n 10 minuten doorgaan. Daarna laat de haalbij weer een beetje van het voedsel proeven en volgt er een herhaling van de dans. Hierna kunnen de toeschouwers op eigen gelegenheid de bron vinden. bij de kwispeldans in een halve cirkel lopen. Op het einde van deze cirkel keert ze in een rechte lijn naar het begin terug. Tijdens het rechte stuk kwispelt ze (vandaar kwispeldans) met haar achterlijf. Dan herhaalt ze de halve cirkel en het rechte stuk maar de andere kant op. De richting tot de voedselbron wordt aangegeven door de hoek die de haalbij maakt met de verticale as (want deze dans gebeurt naar boven). Dit is de hoek van de weg naar de bron ten opzichte van de zon. De afstand wordt aangegeven middels de snelheid waarmee de haalbij danst. Hoe sneller, hoe dichterbij.

Bestuiven.

 • Een middelmatig sterk bijenvolk telt ongeveer 20.000 bijen. Iedere minuut vliegen gemiddeld 80 bijen uit. Dat is per uur en per volk 60x80 = 4800 uitvluchten. Bij iedere uitvlucht bezoekt een bij minstens 50 bloemen. Per uur worden dus door een volk bevlogen 50x4800 =240.000 bloemen. Dat is per dag (van 10 uren) 10 x 240.000 = 2.400.000 bloemen. Dus in 100 vliegdagen 100 x 2.400.000 = ruim 200 millioen bloemen. Stel dat bij 1/10 de bezochte bloemen bevruchting plaats heeft, dan blijven 20 millioen bevruchtingen. Stel 8000 bevruchtingen op 1 eurocent dan heeft dat een waarde van 20.000.000 gedeeld door 8000 is 2500 eurocent dus 25,00. Dat deze cijfers niet overdreven zijn en de waarde der bijen vooral bij vruchten cultuur sterk te voorschijn treedt, weet iedere vruchtenkweker, want tal van soorten vruchtbomen zijn zelfsteriel en moeten daarom het stuifmeel van andere bomen ontvangen door insectenbezoek. Klik naar PLANTENLES

Propolis.

 • Dit kostbaar product ligt aan de basis van de genialiteit van de natuur, dat bijen dit hars van de botten van planten en bomen inhalen en verdelen, volgens het uitstekende hygienesysteem dat bijenvolken aangeboren is, waarvan slechts een voorbeeld: de weg aan het vlieggat is met propolis bedekt, zodat elke binnenkomende bij er over loopt en daarbij haar voeten ontsmet. Wat de moderne mens bij het baden doet, doen de bijen al miljoenen jaren! Klik naar: HET VERZAMELEN VAN PROPOLIS.

"Bloemenmaand"

 • Wat ik het jaar door zal schrijven, is op een simpele manier uitleggen wat er te doen valt. Beginnende imkers kunnen niets met ingewikkelde handelingen verrichten. De maand mei draagt niet voor niets de naam "bloemenmaand". Er bloeit zoveel dat de bijen in het algemeen niet alles kunnen bevliegen. De kasten lopen vol met de voorjaarshoning. Velen staan op fruit- of koolzaaddracht. Deze bijenvolken moet men zeker niet storen, ze werken en dus maken ze ons geluk.

"Honingmaand"

 • Een week mooi weer op deze drachten zijn voldoende om volle honingkamers voort te brengen. Het is dan ook een plezier om deze rond 15 mei te slingeren. Vergeet niet dat deze honing vlug kristalliseert, dat wil zeggen dat 2 dagen in de rijper voor sommigen reeds te veel is!!!

"Zwermmaand"

 • Een bijenzwerm in de maand mei/juni is geen ramp. Dikwijls komem de bijen reeds met gesloten doppen van een voorjaarsdracht terug. Hoor goed of er reeds een jonge koningin aanwezig is ("tuten en kwaken"). In dit laatste geval breken wij de doppen rond 19:00 uur tot 20:00 uur en vergeten vooral niet de moerroosters weg te nemen. Als wij in dit geval het gesloten broed met bijen, doch zonder dop noch koningin boven een moerrooster hangen, kan dit bijenvolk nog een goede zomeroogst leveren. De korfimkers wisten het goed: een hoofdzwerm van mei was een ideaal begin voor een heidekast. Mei is niet enkel een mooie bloemenmaand, maar de maand voor de imker waar hij/zij met volle teugen van geniet.

Tijm.

 • In mei tot oktober bloeien de kleine paarsblauwe bloemen en wordt de plant een geliefde plaats voor bijen. Tijm is een onopvallend plantje, maar is ook veel meer dan "slechts" een huismiddeltje tegen hoest, keelpijn en bronchitis. Er zijn 215 soorten bekend en de vele werkingen worden al duizenden jaren met succes toegepast. Deze diversiteit en meervoudig heilzame werking maakten dat de Oostenrijkse Vereniging voor Wetenschappelijke Aromatherapie hem als aromatische plant van het jaar 2013 koos.

Albert Einsteins gelijk.

 • Albert Einstein deed de voorspelling dat wanneer bijen uitsterven, mensen daarna nog maar vier jaar kunnen overleven. Maar deze bestuivers zorgen ervoor dat ons ecosysteem werkt. Wat beangstigd is, is dat de bestuivers, roofdieren, prooien, planten en oceanen, waar we ons voedsel, zuurstof en water vandaan halen risico lopen. Wordt imker, plant een tuin. Ga met de fiets. Denk aan de oceanen, de bijen, het milieu: het zijn je buren.......

Bijen in Nood.

Dans van de honingbij.


Copyright 2002-2019