» Koken en smullen.
Foto WILLEMS POMPOENSOEP.
Hoeveelheid ingredienten:
* 1 kilogram in blokjes gesneden pompoenvlees.
* 120 gram gezouten rundvlees in een stuk.
* 1 liter water.
* 1 grote ui.
* 1 - 2 stelen selderij.
* 1/4 theelepel tabascosaus.
* 1/4 theelepel tijm.
* 2 grote aardappel geschild en in blokjes snijden.
* 1 stokje kaneel.
* 3 eetlepels honing.
* 2 1/2 deciliter room.
* 2 eetlepels boter.

Extra benodigheden: Soeppan.

Bereidingswijze:
* Laat de nacht vooraf het gezouten rundvlees in een pan met deksel en gevuld met koud water weken.
* Giet de dag zelf het vlees af en leg het in een grote pan, samen met 1 liter water, grote ui, 1 - 2 stelen selderij, 1 - 2 prei, de tijm en tabascosaus.
* Breng aan de kook, zet het vuur laag en sudder gedurende 1 uur totdat het vlees gaar is.
* Zeef de bouillon en gooi de groenten weg.
* Snijd het vlees in dobbelsteentjes en houd het apart.
* Zet de bouillon terug op het vuur, doe er de pompoen en de aardappels bij en laat gaar pruttelen.
* Tijdens de laatste minuten voegt je het kaneelstokje en de honing toe.
* Roer de soep.
* Voeg daarna langzaam de room en de boter toe.
* Laat de soep warm worden, maar niet koken.
_______________________________________________________________________________
POMPOEN PANNENKOEKEN.
Hoeveelheid ingredienten:
* 1 kilogram pompoen
* 1 liter melk
* 3 - 4 eieren
* 500 gram bloem
* 1 lepel boter
* 20 gram gist
* 1/2 lepel zout
* Honing

Extra benodigheden: Koekenpan.

Bereidingswijze:
* Kook de pompoen.
* Mix met de eieren, bloem, honing en voeg als laatste melk toe met boter en zout.
* Bakken in een koekenpan.
_______________________________________________________________________________
MELOEN MET WITTE WIJN.
Hoeveelheid ingredienten:
* 1 kleine meloen.
* 4 Soeplepels vers geslingerde honing.
* 4 blauwe druiven.
* 25 cl. droge witte wijn.
* 4 frisse blaadjes munt.

Bereidingswijze:
* Snij de meloen in twee delen.
* Lepel er de pitten uit en laat ze uitlekken in een fijne zeef.
* Haal het vruchtvlees uit de meloen met een gebogen fruitmesje.
* Snij de meloen in fijne stukjes.
* Meng het sap van de uitgelekte pitten met de witte wijn.
* Voeg er de fijn gesneden muntblaadjes aan toe.
* Roer de lopende honing in de wijn toe tot deze stroperig wordt.
* Vul de meloen opnieuw met de blokjes gesneden vruchtvlees.
* En giet er het mengsel honingwijn bij.

Fruitsnoepers die geen witte wijn lusten of er voor hun dieet niet mogen van drinken vervangen de wijn door het sap van een halve uitgeperste citroen.
* Decoreer de fruitsla met enkele muntblaadjes.
* En een viertal in twee gesneden druiven die men vooraf ontpit.
* Roomijsliefhebbers scheppen eerst enkele vanille ijsbollen.
* En lepelen er het fruitmengsel bij.

Tip:
Wanneer je verse perzikken uit de tuin kunt plukken, wordt dit een zeer geslaagde combinatie. De perzikken in zes segmenten snijden, ontvellen en overlangs in twee snijden. Een rijpe perzik kunt je zo gemakkelijk in twaalf afzonderlijke blokjes bij de meloen voegen.
Pruimen moeten zeer rijp zijn om bij te mengen, zo niet moet men de hoeveelheid honing verhogen.
_______________________________________________________________________________

IJSMELOEN.
Hoeveelheid ingredienten:
* Een meloen.
* Roomijs.
* 10 Frambozen.
* 2 Soeplepels honing.
* 2 Soeplepels opgeklopte room.

Bereidingswijze:
* Snij de meloen in tweeen en haal het vruchtvlees eruit met een gebogen fruitmesje.
* Vul elk meloenschil terug op met de blokjes meloen en 10 frambozen.
* Meng de opgeklopte room en de honing tot een smeuig sausje.
* Schik twee of drie bolletjes roomijs in elke halve meloen.
* Overgiet ze met de saus.
_______________________________________________________________________________

GEBAKKEN HONINGKAAS met een krokant andijvieslaatje in honingvinaigrette.

Ingredienten:
* Kaas
* Dunne lapjes gerookt spek
* Andijvie
* Honing
* Wijnazijn
* Olijfolie
* Peper en zout

Bereidingswijze:
* De kaas in schijfjes snijden en de schijfjes in het gerookt spek rollen. Deze kaasrolletjes zachtjes in wat boter bakken.

* Dan de vinaigrette bereiden met wijnazijn, even opwarmen en een dessertlepel honing eronder roeren, alsook olijfolie, peper en zout.

* De andijvie wassen, droogzwieren, fijn snipperen en mengen met de vinaigrette.

* De gebakken kaas bestrijken met lentehoning en nog even hevig doorbakken.
_______________________________________________________________________________
GROENTEN OMELET MET MIE GORENG.
Hoeveelheid ingredienten:
* 500 gram mie.
* 6 eetlepel wokolie.
* 200 gram peultjes.
* 1 struik paksoi (in reepjes snijden).
* 100 gram boemboe voor bami goreng.
* 4 eieren (losgeklopt).
* 1 eetlepel honing.
* 125 gram tauge.
* Zout en peper naar smaak.

Extra benodigheden:
* Een koekenpan.
* Een wokpan.


Bereidingswijze:
* Kook de mie volgens de aanwijzing op de verpakking.
* Verhit 2 eetlepel olie in een wok.
* Roerbak peultjes en paksoi 3 minuten.
* Schep de boemboe erdoor en bak nog 2 - 3 minuten.
* Verhit in koekenpan 1 eetlepel olie.
* Schenk in pan een 1/4 van het ei.
* Bak de omeletten in 2 - 3 minuten gaar en keer halverwege.
* Houd de omeletten op een bord onder een deksel warm.
* Giet de mie af.
* Voeg samen met de tauge toe aan de groenten in de wok en bak nog 1 minuten.
* Breng op smaak met peper, zout en honing.
* Verdeel de omeletten over 4 borden, schep de groentenmie erop en klap de omeletten dubbel.

TIP: Wil je de mie wat pittiger maken, dan kun je aan tafel ketjap en sambal toevoegen.
_______________________________________________________________________________
KOLAK.
Hoeveelheid ingredienten:
* 250 milliliter (blik) kokosmelk.
* 250 gram verse honing.
* 16 gram (2zakjes) vanille suiker.
* 400 gram bananen.
* 500 gram (blik) uitgelekte fruitcoctail of verse vruchten.
* 600 gram pompoen.
* 1/4 theelepel zout.
* 150 milliliter water.

Extra benodigdheden:
* Grote pan.
* Slaschaal.

Bereidingswijze:
* Snijdt de pompoen in blokjes en snijdt de bananen in stukjes.
* Kook de pompoen in het water totdat het zacht is geworden.
* En voeg dan de kokosmelk, de honing, de vanille en het zout toe.
* Gevolgd door bananen en met het uitgelekte fruitcoctail.
* Koud of warm serveren.
_______________________________________________________________________________
[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Bijenstand Zutphen

  • Keppelstraat 4 te Zutphen (Nederland) Mobiel: 06-81232898 E-mail: willemvelberg@hotmail.com

CARNICA IMKERS

Te Koop:

  • Carnia F1 2017. Levering periode van 23 juni. Te bevragen via telefoon: 06-81232898 of E-mail: willemvelberg@hotmail.com. Voor 7 mei opgeven

Richtprijs Carnica

  • ALS RICHTPRIJS GELDT DAN: ******> 3 Raampjes € 50,00 ******> 3 Raampjes € 35 (F1) ******> 6 Raampjes € 70,00 ***> 6 Raampjes € 55,00 (F1) ****> Aangebroede dop € 2,00 ******> Rijpe doppen € 7,00 **> Carnica koningin € 35,00 ***> Een F1 koningin € 15,00 ***> Eendaags larfjes gratis >>> Opgeven voor 7 mei <<< @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Telefoon 06-81232898 of willemvelberg@hotmail.com

NBV - Afd. Zutphen e.o.

  • Reeds ruim voor de tweede wereldoorlog bestond de Imkervereniging Zutphen en Warnsveld, welke verenigingen in de oorlog ontbonden werden. Na de oorlog werd er geleidelijk weer gestart en werd bij akte de nieuwe oprichtingsdatum (1 februari 1943) vastgesteld, waardoor onze Nederlandse Bijenhoudersvereniging, afdeling Zutphen inmiddels 74 jaar bestaat. Een vereniging met eigen statuten en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De afdeling Zutphen is aangesloten bij de "NBV". Het secretariaat van de landelijk vereniging is gevestigd: Grindweg 273, 6704 AP te Wageningen - Tel. 0317-422422 - Klik naar Bijenvereniging Zutphen - Klik hier: Bijenhouders.nl - Klik hier: Bijenhuis.nl

Koningin merken

  • In 2012 had de koningin een geel kleurtje. Volgend jaar, in 2013 krijgen mijn koninginnen een nieuw kleurtje. Maar weet je ook welke? Hierbij geef ik nog eens een geheugen steuntje. Wit: als het jaartal eindigt op 1 of 6 - Geel: als het jaartal eindigt op 2 of 7 - Rood: als het jaartal eindigt op 3 of 8 - Groen: als het jaartal eindigt op 4 of 9 - Blauw: als het jaartal eindigt op 5 of 0

Moord op de Honingbij !!

De bevruchte Koningin !!

Bijentips.

  • MAAK VAN JE TUIN EEN BIJENPARADIJS. Door slim samen te werken met de natuur, maak je van de (achter)tuin een veilige en aantrekkelijke plek voor bijen. Ga naar Bijentips

Bijenstand "IEMERUTA"

  • Wordt nog bijgewerkt

Voorjaarsinspectie.

Een kijkje bij de bijen!

Honingmarkt Zutphen

  • Zaterdag 13 augustus van 09:00 uur tot 16:00 uur. Zaterdag 1 oktober van 09:00 uur tot 16:00 uur. Honingmarkt en Milieumarkt op de Houtmarkt te Zutphen. Inl.: 06-81232898

Buien radar Zutphen

  • Klik hier: Buienradar Zutphen. 23 januari 2013, gunstig weer voor de bijen. Voorjaarsschoonmaak in de winter Met de sneeuw half december leek de winter zijn intrede te doen. Vlak voor de kerst brak echter een periode met temperaturen van meer dan 10 graden aan. De bijen kwamen massaal te voorschijn voor een sanitair rondje. Ondertussen werden ook de overleden bijen uit de kast gesleept. Het is normaal dat ‘s winters een flink percentage van de bijen in een volk het loodje legt. Let op dat de vliegspleet tijdens een koude periode niet verstopt raakt met dode bijen. Waar moet u in deze wintermaanden als bijenhouder nog meer op letten?

Bijensterfte Trosradar

VCI - Mentor Gelderland

Melk en Honing

Loon na werken.

De Bijenteelt.

Over Bijen Houden !!!!!!

Nieuwsbrief

Basiscursus Zutphen

Zutphen Bijenstad

  • Welkom op Marsweg 115-1, 7202 AT in Zutphen. Openingstijden: dinsdag, woensdag en donderdag van 11:00 tot 15:00. info@zutphenbijenstad.nl - 06 342 92 520 Bijen zijn een belangrijke schakel in de wereldvoedselproductie. De bijensterfte is een mondiaal probleem waar Zutphen Bijenstad aandacht aan besteedt, lokaal oplossingen voor aandraagt en nationaal inspireert. Klik hier: Zutphen Bijenstad.nl

Tuinieren voor dieren.

  • TUINIEREN VOOR (WILDE) DIEREN. Of je nu een grote of een kleine tuin hebt, landelijk of in de stad: met een paar eenvoudige aanpassingen leer je meer dieren in de tuin te lokken. Maak zelf een egelhuis, vlinderkroeg, bijenflat, minivijver, vogelbistro of paddenhotel! Plant nectar- en stuifmeelbronnen aan en ervaar het resultaat. Klik hier: Bestel in het Bijenhuis

Petitie red de bijen.

  • RED DE HARDWERKENDE BIJEN. Bijen bestuiven meer dan 70% van onze belangrijkste landbouwgewassen zoals fruit en groente. Ze zijn dus niet alleen erg belangrijk voor het ecosysteem, maar ook voor ons. Helaas zijn veel nieuwe bestrijdingsmiddelen levensbedreigend voor de bij. Ga naar Red de Bijen.

David de Gorterpad

  • De natuurwandeling in de stad Zutphen loopt door de groenzoom ten noorden van de Laan naar Eme vanaf de kinderboerderij "de Schouw" aan de Schouwlaaksweg via de Jeugdtuinen "de Kaardebol" aan de Harenbergweg naar het Graaf Ottobad en door de Heemtuin weer terug. Het gedeelte dat over de schouwpaden langs de beken loopt, is vooral bij nat weer moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn 4 wandelingen uitgezet: de rode wandeling is 1,1 kilometer lang en loopt rond "de Schouw". De gele wandeling loopt over "de Kaardebol", door de Heemtuin en langs de Bijenstal Zutphen en is 1,6 kilometer lang. Ook is er een groene wandeling, die bij "deSchouw" begint, over het "Landje van Tichelen" naar de Bijenstand Zutphen loopt en langs de Onderlaatselaak en Vierakkerselaak weer terug naar "de Schouw". Deze wandeling heeft een lengte van 2,4 kilometer. Bij de Bijenstal Zutphen sluit deze groene wandeling aan op de blauwe wandeling, die rond de vijver en door de Heemtuin loopt. Deze laatste wandeling is 2,6 kilometer. De groene en de blauwe wandeling vormen samen "Natuurpad David de Gorter" met een lengte van 5 kilometer. Wil je meer weten over de Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie en de IVN-afdeling Zutphen-Warnsveld e.o.. Kijk dan op onze website: klik dan IVN Zutphen

Solitaire bijen.

  • De verscheidenheid aan wilde bijen (klik dan wilde bijen) in Nederland daalt. Tegelijkertijd neemt ook de verspreiding van plantensoorten die door bijen worden bestoven af. Een nieuwe studie van onderzoekers levert het tot nu toe sterkste bewijs dat de voortekenen zichtbaar worden van een werelwijde bestuivingcrisis in de natuur. Om solitaire bijen te lokken kun je een boomstammetje ophangen tegen een schuur of dergelijk, waarin men een aantal gaatjes boort van 4 tot en met 8 millimeter en in het vroege voorjaar zul je zien dat ze snel worden bewoond. Na afwerking van het broednest worden de gaatjes dichtgemetseld. Klik dan: De Nederlandse Bijen

Over drachtplanten.

  • Wanneer we de natuur willen observeren zien we dat vanaf de maand februari de eerste drachtplanten uitlopen. Hiermee wordt natuurlijk bedoeld: planten en bomen die voor de bijen als nuttige stuifmeelleverancier fungeren, terwijl sommige soorten later in het seizoen ook nog nectar opleveren. Hieronder drukken we een lijst af van de meest belangrijkste drachtplanten. FEBRARI: hazelnoot en sneeuwklokje. MAART: krokus en wilg in al de verschillende soorten met katjes (de gele geven stuifmeel en de groene katjes leveren nectar). APRIL: wilg, vroege (Noorse) es en kers. MEI: zure kers of kriek, appel en koolzaad. JUNI: acacia, gel mosterd, phacelia en spork. JULI: spork, phacelia, linde, braam en ligustrum (veel in sierhaagvorm, maar dan niet zoals bij mijn buurman, die de haag telkens juist voor de bloei opsnoeit, terwijl hij alleszins gedurende verschillende dagen dan nog een aangename parfumlucht mist, want ligustrum verspreidt een sterke aangename geur). AUGUSTUS: ligustrum, heide (erica), phacelia, witte mosterd en spork. SEPTEMBER: phacelia, herfstaster en spork. OKTOBER/NOVEMBER: herfstaster en klimop. november/DECEMBER/JANUARI: nihil. Ga naar Drachtplanten.nl

De Bijendans.

  • Klik naar de Bijendans. Bijen hebben een bijzondere manier om de locatie van voedselbronnen aan elkaar door te geven “de bijendans”. Op deze manier kan er zo efficient mogelijk voedsel het volk ingehaald worden dat zo nodig is voor de steeds weer terugkerende wintermaanden. We onderscheiden hierin de rondedans en kwispeldans. •bij de rondedans in een kleine cirkel lopen (met in het midden maar 1 cel). De aandachtige andere haalbijen lopen achter haar aan. Na enkele volledige cirkels draait ze zich om en loopt in de tegenovergestelde richting, met enkele haalbijen weer achter haar aan. Dit kan wel zo'n 10 minuten doorgaan. Daarna laat de haalbij weer een beetje van het voedsel proeven en volgt er een herhaling van de dans. Hierna kunnen de toeschouwers op eigen gelegenheid de bron vinden. •bij de kwispeldans in een halve cirkel lopen. Op het einde van deze cirkel keert ze in een rechte lijn naar het begin terug. Tijdens het rechte stuk kwispelt ze (vandaar kwispeldans) met haar achterlijf. Dan herhaalt ze de halve cirkel en het rechte stuk maar de andere kant op. De richting tot de voedselbron wordt aangegeven door de hoek die de haalbij maakt met de verticale as (want deze dans gebeurt naar boven). Dit is de hoek van de weg naar de bron ten opzichte van de zon. De afstand wordt aangegeven middels de snelheid waarmee de haalbij danst. Hoe sneller, hoe dichterbij.

Bestuiven.

  • Een middelmatig sterk bijenvolk telt ongeveer 20.000 bijen. Iedere minuut vliegen gemiddeld 80 bijen uit. Dat is per uur en per volk 60x80 = 4800 uitvluchten. Bij iedere uitvlucht bezoekt een bij minstens 50 bloemen. Per uur worden dus door een volk bevlogen 50x4800 =240.000 bloemen. Dat is per dag (van 10 uren) 10 x 240.000 = 2.400.000 bloemen. Dus in 100 vliegdagen 100 x 2.400.000 = ruim 200 millioen bloemen. Stel dat bij 1/10 de bezochte bloemen bevruchting plaats heeft, dan blijven 20 millioen bevruchtingen. Stel 8000 bevruchtingen op 1 eurocent dan heeft dat een waarde van 20.000.000 gedeeld door 8000 is 2500 eurocent dus € 25,00. Dat deze cijfers niet overdreven zijn en de waarde der bijen vooral bij vruchten cultuur sterk te voorschijn treedt, weet iedere vruchtenkweker, want tal van soorten vruchtbomen zijn zelfsteriel en moeten daarom het stuifmeel van andere bomen ontvangen door insectenbezoek. Klik naar PLANTENLES

Propolis.

  • Dit kostbaar product ligt aan de basis van de genialiteit van de natuur, dat bijen dit hars van de botten van planten en bomen inhalen en verdelen, volgens het uitstekende hygienesysteem dat bijenvolken aangeboren is, waarvan slechts een voorbeeld: de weg aan het vlieggat is met propolis bedekt, zodat elke binnenkomende bij er over loopt en daarbij haar voeten ontsmet. Wat de moderne mens bij het baden doet, doen de bijen al miljoenen jaren! Klik naar: HET VERZAMELEN VAN PROPOLIS.

"Bloemenmaand"

  • Wat ik het jaar door zal schrijven, is op een simpele manier uitleggen wat er te doen valt. Beginnende imkers kunnen niets met ingewikkelde handelingen verrichten. De maand mei draagt niet voor niets de naam "bloemenmaand". Er bloeit zoveel dat de bijen in het algemeen niet alles kunnen bevliegen. De kasten lopen vol met de voorjaarshoning. Velen staan op fruit- of koolzaaddracht. Deze bijenvolken moet men zeker niet storen, ze werken en dus maken ze ons geluk.

"Honingmaand"

  • Een week mooi weer op deze drachten zijn voldoende om volle honingkamers voort te brengen. Het is dan ook een plezier om deze rond 15 mei te slingeren. Vergeet niet dat deze honing vlug kristalliseert, dat wil zeggen dat 2 dagen in de rijper voor sommigen reeds te veel is!!!

"Zwermmaand"

  • Een bijenzwerm in de maand mei/juni is geen ramp. Dikwijls komem de bijen reeds met gesloten doppen van een voorjaarsdracht terug. Hoor goed of er reeds een jonge koningin aanwezig is ("tuten en kwaken"). In dit laatste geval breken wij de doppen rond 19:00 uur tot 20:00 uur en vergeten vooral niet de moerroosters weg te nemen. Als wij in dit geval het gesloten broed met bijen, doch zonder dop noch koningin boven een moerrooster hangen, kan dit bijenvolk nog een goede zomeroogst leveren. De korfimkers wisten het goed: een hoofdzwerm van mei was een ideaal begin voor een heidekast. Mei is niet enkel een mooie bloemenmaand, maar de maand voor de imker waar hij/zij met volle teugen van geniet.

Tijm.

  • In mei tot oktober bloeien de kleine paarsblauwe bloemen en wordt de plant een geliefde plaats voor bijen. Tijm is een onopvallend plantje, maar is ook veel meer dan "slechts" een huismiddeltje tegen hoest, keelpijn en bronchitis. Er zijn 215 soorten bekend en de vele werkingen worden al duizenden jaren met succes toegepast. Deze diversiteit en meervoudig heilzame werking maakten dat de Oostenrijkse Vereniging voor Wetenschappelijke Aromatherapie hem als aromatische plant van het jaar 2013 koos.

Albert Einsteins gelijk.

  • Albert Einstein deed de voorspelling dat wanneer bijen uitsterven, mensen daarna nog maar vier jaar kunnen overleven. Maar deze bestuivers zorgen ervoor dat ons ecosysteem werkt. Wat beangstigd is, is dat de bestuivers, roofdieren, prooien, planten en oceanen, waar we ons voedsel, zuurstof en water vandaan halen risico lopen. Wordt imker, plant een tuin. Ga met de fiets. Denk aan de oceanen, de bijen, het milieu: het zijn je buren.......

Bijen in Nood.

Dans van de honingbij.


Copyright 2002-2018